Глутен и глутенова непоносимост

gluten

 Глутен и глутенова непоносимост

 

Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, ръжта, ечемика. 

По последни данни 5 до 10 процента от хората развиват непоносимост към този белтък, а проявените симптоми при само една трета от засегнатите са толкова силни, че да се налага да потърсят специализирана помощ.

Диагностицирането на глутеновата ентеропатия става чрез кръвни изследвания, чревна биопсия или безкръвен тест за поносимост към храни /OTI тест/.

 

 Характерни симптоми:

  • влошаване на общото здравословно състояние
  • лесна уморяемост, неспособност за концентрация и променливо настроение
  • честа поява на афти и херпеси
  • дерматити
  • диария, метеоризъм /подуване на корема/
  • метаболитни нарушения, увеличаване на мастните натрупвания, общо отслабване, диабет тип ІІ
  • анемия - най-показателният от всички симптоми, който се проявява дори и при хора с наднормено тегло
  • мускулна слабост
  • електролитни нарушения
  • чести проблеми със зъби, нокти, коса

Глутеновата непоносимост не се поддава на медикаментозно лечение. Единственото решение е спазването на подходяща безглутенова диета:

- избягват се консумацията на пшеница, овес, ечемик, бял хляб, сладкиши, житни каши, кремове, марципани, малцови екстракти, консерви, колбаси, кубчета бульон и всички онези продукти, в които се добавя брашно като сгъстител

- необходимото количество въглехидрати се набавят чрез продукти като царевица, елда, киноа, амарант, просо, соя, ориз, кисело мляко,млечни продукти и яйца

- приемът на мазнини се занижава до 40 грама дневно

- компенсира се дефицита на витамини от група В и цинк

Според изследване на Харвардския медицински институт "все повече хора попадат в т. нар. „сива зона" - не страдат от глутенова ентеропатия, но не успяват да преработват правилно глутена".Тези хора не реагират на изследванията за глутенова ентеропатия, но изпитват облекчение при избягването на глутен. Харвардският медицински институт стига до заключението, че "голяма част от хората наистина имат проблеми с преработването на този протеин, без да подозират за това".

В медицината безглутеновата диета се препоръчва при деца и възрастни, страдащи от различни алергии и особено при астма. В най-общ смисъл става дума за хранене без жито, ръж, ечемик.

Безспорно е доказано, че непоносимостта към глутена много често е свързана с непоносимост и към други храни и продукти – лактоза, казеин, яйчен протеин. Това изисква комплексно изследване на хранителната толерантност и изготвяне на персонална хранителна програма.

 
Design by: Creative Emotion
Copyright 2013: Center Balance