Местни, сезонни и свежи

22853507-

 

Какво означава "сезонни" плодове и зеленчуци?

 В миналото не е могло  да се купят  плодове или зеленчуци извън сезона. Хората са яли само сезонни храни.

С появата на супермаркетите и вноса на хранителни продукти, връзката между това, което ядем и кога то расте и узрява е почти изчезнала.

Заради  удобство ние се лишаваме от здраве. Това ни кара отново да насочим поглед към сезонното хранене.

Сезонните плодове и зеленчуци максимално усвояват  хранителните вещества от почвата и естествената  слънчева светлина, което осигурявя изобилие на  фитонутриенти – полезни хранителни вещества.  

Другата причина сезонните  продукти да са по-добрият избор за нас е, че се нуждаем  от определени вещества и то в по-големи количества през съответния сезон. Например, през лятото пъпешите и тропическите плодове са добри, защото високото им съдържание на вода и калий ги прави незаменими в летните горещини. Цитрусовите плодове пък, които узряват през зимата са пълни с витамин C и  помагат за укрепване на имунната система.

През зимата кореноплодните зеленчуци са по-добрия избор от ягодите или доматите.

Колкото по-близо до мястото, където живеем са отгледани плодовете и зеленчуците, толкова по-малко време  те са престояли по складове и транспорт. Съдържат повече и по-пълноценни хранителни вещества и витамини,особено  витамин С. Освен това са по-евтини и по-достъпни.

Изследователи от Австрийската асоциация на потребителите потвърждават, че местните плодове и зеленчуци, които се берат и замразяват през съответния сезон, са с по-високи  хранителни качества от тези, доставени като пресни от чужбина.

Съдържанието на витамини в плодовете и зеленчуците намалява с течение на времето, така че е добре те да се консумират пресни и сурови. Колкото по-дълъг е срокът на годност на даден продукт, с толкова повече консерванти той е обработен.

Предварителното опаковане на салати също може да унищожи много от  техните жизненоважни хранителни вещества.

Придържайки се към щедростта  на природата, а не на супермаркета, си осигуряваме необходимите  хранителни вещества за определения сезон. Храненето според  сезона осигурява  на организма възможно най-голямо разнообразие.

В този случай вероятността от развитието на хранителна непоносимост и алергии е минимална.

Недостигът на необходимите витамини и минерали особено през зимния сезон се отразява както на външния вид, така и на състоянието на целия организъм. През зимата натрупаните в организма запаси се изчерпват. Проявите на отпадналост и понижаване на имунитета са често срещани. За да избегнете това, яжте редовно плодове и зеленчуци, като наблегнете на сезонните.

 

На страниците на нашия сайт можете да откриете календар на сезонните плодове и зеленчуци в България /годишен и по месеци/.

 

 
Design by: Creative Emotion
Copyright 2013: Center Balance