Анализ на състава и структурата на тялото

analiz s

Това изследване се прави с професионален медицински апарат на японската компания “TANITA” и специализиран софтуер, разработен от немската фирма „Gmon”. Използва се метода биоелектрически импедансов анализ (BIA), както и допълнителни детайлизиращи методи. Благодарение на тази най-съвременна комплексна методика измерването на мастната, костната и мускулната тъкан, процентното съдържание на вода, висцералните мазнини, базалния метаболизъм, метаболитната възраст и всички останали параметри е прецизно и надеждно. То дава възможност за определянето на здравния риск и проследяването му във времето. На тази база изготвяме програми, водещи до понижаване на риска и поддържане на добро здраве.

ПРОЦЕНТНО СЪДЪРЖАНИЕ НА МАЗНИНИ В ОРГАНИЗМА

Доказано е, че понижаването на високия процент мазнини автоматично намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, диабет, рак и др. Същевременно определено минимално количество е жизненоважно за нормалното функциониране на организма. То предпазва ставите, поддържа органите, помага при температурната регулация на тялото, съхранява витамините, участва в производството на биологично активни вещества и помага на тялото да се снабдява с енергия при ограничаване на хранителния прием. Всеки човек има нужда от мастна тъкан, за да бъде здрав и активен. Важно е обаче да се знае колко е здравословното и количество в организма.

ПРОЦЕНТНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВОДА В ОРГАНИЗМА

Оптималните стойности на водата в тялото осигуряват нормално функциониране на организма и балансирана обмяна на веществата. Подобрява се регенерирацията на клетките и се забавя стареенето им. Вероятността от отключването на заболявания рязко намалява. Поддържа се нормалната концентрация на кръвта и биологичните течности, което облекчава сърдечно-съдовата система и организма като цяло. Всички органи, дори междупрешленните дискове функционират по-добре при оптимално хидратиране.

НИВО НА ВЪТРЕШНИТЕ МАЗНИНИ (VFAT)

Вътрешните /висцерални/ мазнини са разположени около важните органи в коремната област, малкия таз и перинеума. Проучванията показват, че дори теглото и телесните мазнини да останат константни, с възрастта разпределението им се променя и има по-голяма вероятност за пренасочване към коремната област (особено след менопаузата при жените). Ниското ниво на вътрешните мазнини намалява значително риска от сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет – тип 2 и др. При високи стойности е наложително да бъдат променени начина на живот, храненето и физическата активност.

Важно: дори и при ниско ниво на общите телесни мазнини, може да имате високо ниво на вътрешните мазнини. Препоръчително е регулярното измерване на този показател и своевременното му коригиране.

ОСНОВЕН МЕТАБОЛИЗЪМ – Basal Metabolic Rate (BMR)

BMR е минималното количество енергия, необходима на тялото, за да функционира ефективно по време на покой (енергията за работата на дихателната, сърдечно – съдовата и нервната системи, черния дроб, бъбреците и другите органи). Човек изгаря калории дори и по време на сън. Около 70% от изразходваните калории през деня се използват за основния метаболизъм. Енергия се изразходва и при извършването на каквато и да е дейност. Колкото по-динамична е работата, толкова повече калории се изгарят. Това е така, защото скелетната мускулатура действа като двигател и изразходва голямо количество енергия. Основният метаболизъм се влияе много от количеството мускули и друга активна тъкан. (При по-висок мускулен метаболизъм ще се увеличи броя на изразходваните калории и това ще съдейства за намаляване количеството на телесните мазнини. По-ниският мускулен метаболизъм затруднява изгарянето на телесните мазнини и понижаването на теглото). С възрастта BMR се променя. Основният метаболизъм се покачва, докато детето се развие напълно и след 18 годишна възраст започва постепенно да спада.

Направени са задълбочени клинични проучвания на съотношението на BMR спрямо останалите показатели на тялото, което дава възможност за много прецизно индивидуално отчитане, въз основа на измерване на импеданса. Този метод е медицински валидиран чрез използване на индиректна калориметрия (измерване на състава на дишането).

МЕТАБОЛИТНА ВЪЗРАСТ

Тази характеристика взима под внимание BMR и всички основни телесни и енергийни показатели и определя възрастта, отговаряща на този вид метаболизъм. Ако метаболитната възраст е по-голяма от действителната, това е знак, че трябва да подобрите общото състояние на организма. Балансираното и пълноценно хранене, повишената физическа активност и различни техники за справяне със стреса са ключови фактори за снижаване на метаболитната възраст.

МУСКУЛНА МАСА И АКТИВНА ТЪКАН

Мускулната маса включва напречно набраздената скелетна мускулатура, гладките мускули (като сърдечните и храносмилателните), кръвоносни съдове, паренхимни органи и друга активна тъкан и съдържащата се в тях вода. Мускулите играят важната роля на двигател, консумиращ енергия. С увеличаването им се увеличава консумацията на енергия, което спомага за намаляването на телесните мазнини и здравословно отслабване.

ФИЗИЧЕСКИ РЕЙТИНГ

Тази характеристика е оценка на физическото състояние според съотношението телесни мазнини и мускулна маса в организма. Когато станете по-активни и намалите количеството на телесните мазнини, физическият ви рейтинг съответно също се променя. Дори и теглото да не се промени, мускулната маса и нивото на телесни мазнини може да претърпят промяна, което ви прави по-здрави и намалява риска от заболявания.

КОСТНА МАСА

Тази характеристика показва количеството костно вещество в организма. Изследванията показват, че физическите упражнения и развитието на мускулната тъкан са свързани с по-силни, по-здрави кости. Костната структура няма вероятност да претърпи видими промени за кратък период от време, но е важно да се развива и поддържа чрез балансирано хранене и редовни упражнения.

СЕГМЕНТАРЕН АНАЛИЗ

Специализираният софтуер дава възможност за определяне на процента мазнини и мускулна маса в различни сегменти на тялото /лява и дясна ръка, ляв и десен крак, торс/. Тези показатели дават информация за симетрията в тялото. Могат да бъдат използвани и за изработване на коригиращи двигателни програми при активно спортуващи.

 
Design by: Creative Emotion
Copyright 2013: Center Balance